Toate publicatiile autorului Ioan Vida - Romania
     
e-Monitor Publicațiile oficiale Editura Tipografia Centrul pentru relații cu publicul Magazin Online
 
Căutare în produse
Cuvinte
Categorie


Prelucrarea datelor cu caracter personal
Toate categoriile
Toti autorii
PACHETE PROMOȚIONALE
CENTENAR
Ghid pentru autori
Reducere
În curs de apariţie
Colecţii juridice
Colecţii de artă
RO-trotter (arta fotografica)
Uniunea Europeană
Inedit
În afara colecţiilor
Fişe de turism

INFORMAŢII UTILE
  Reduceri
  Livrare
  Metode de plată
  Contact
  Protectia Consumatorilor - ANPC

PĂREREA TA
Vă interesează o ediție actualizată a Codului fiscal?
DA
NU
Arhiva de sondaje

Toate publicatiile autorului Ioan Vida
   Curtea Constituţională a României. Justiţia politicului sau politica justiţiei?

Format 170 x 240 mm, 152 pagini, data aparitiei ianuarie 2011

Iată o dezvoltare explicativă a dilemei relevate de titlu: jurisdicţia constituţională indeplineşte o funcţie politică sau reprezintă o variantă de estompare juridică a trăsăturilor accentuate ale politicului?
In lucrare, se face distincţia intre două tipuri de control al constituţionalităţii legilor. Cu acest prilej este evidenţiată  experienţa romanească in materie, care a  promovat modelul american al controlului de constituţionalitate difuz şi care a fost impărtăşită de instanţele romaneşti incă din anul 1912. In 1991 a avut caştig de cauză modelul european al controlului de constituţionalitate, model bazat pe o instituţie naţională, aptă să  controleze constituţionalitatea legilor in mod centralizat  şi a altor raporturi dintre autorităţile statale.
La baza acestui control a stat intotdeauna legitimitatea sa. Cum este posibil ca un organism format din reprezentanţi ai Preşedintelui Romaniei, ai Camerei Deputaţilor şi Senatului să infrangă deciziile parlamentare şi să anuleze punerea in aplicare a hotărarilor decise de aceste organisme? Răspunsul la această intrebare se regăseşte in carte şi are ca obiect legitimarea Curţii Constituţionale in trendul mondial şi mai ales in virtutea faptului că la ora actuală Curtea Constituţională a Romaniei deţine Preşedinţia Curţilor Constituţionale Europene şi este membră a Curţilor Constituţionale Francofone.
Legiferarea unor noi atribuţii ale Curţii Constituţionale, mai ales in conexiune cu modificarea unor texte din Legea fundamentală (şi, uneori, o contradictorialitate intre acestea), inducerea unui eventual blocaj in activitatea Parlamentului, prezentarea atribuţiilor Curţii Constituţionale, aşa cum sunt ele reglementate de Constituţie, şi exemplificarea  speţelor de interes pentru materia respectivă, toate acestea sunt comentate spre informarea cititorilor şi clarificarea unor aspecte poate mai puţin evidente.

ISBN 978-973-567-738-1Pret 29,00 RON
 
Coşul de cumpărături
Coşul este gol
Creare cont client

NEWSLETTER
  Oferte speciale prin email

CELE MAI VÂNDUTE
Fise de turism
18,00 RON
Eroi şi zei ai Antichităţii
65,00 RON
Reglementări contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, ed. februarie 2018
33,00 RON
Grigorescu
45,00 RON


 
e-Monitor Publicațiile oficiale Editura Tipografia Centrul pentru relații cu publicul Întrebări frecvente Sugestii Harta siteului Sus